Ana içeriğe atla

YEŞİL ÇATI

 Yeşil çatı, kısmen veya tamamen bitki örtüsüyle kaplı bir binanın çatısı veya su yalıtım membranı üzerine dikilmiş bir yetiştirme ortamıdır. Yeşil çatı sistemleri olarak da adlandırılırlar. Ayrıca bir kök bariyeri ve drenaj ve sulama sistemleri gibi ek katmanlar içerebilir. Bitki örtüsü, toprak, drenaj tabakası, çatı bariyeri ve sulama sistemi yeşil çatıyı oluşturur. Yeşil çatı (İng. green roof), yeşil bina konseptinin ana unsurlarından bir tanesidir ve ayrıca yeşil altyapı sistemlerini de olumlu yönde desteklemektedir. Tüm bu yeşil unsurların beraberce kullanılmasında büyük faydalar vardır.

Yeşil çatılar, yağmur suyunu emmek, yalıtım sağlamak, vahşi yaşam için bir yaşam alanı oluşturmak, yardımseverliği artırmak ve daha estetik açıdan hoş bir manzara sunarak çatıdaki insanların stresini azaltmak ve kentsel ısı adası etkisini azaltmaya yardımcı olmak gibi birçok amaca hizmet eder. Yeşil çatılar, yeni binaların yanı sıra güçlendirme veya iyileştirme projeleri için de uygundur ve küçük garajlara veya daha büyük endüstriyel, ticari ve belediye binalarına kurulabilir. Kentsel ve banliyölerde ki suyu filtrelemek ve havayı işlemden geçirmek için bitkilerin doğal işlevlerini etkin bir şekilde kullanırlar.

Yeşil çatıların en büyük yararı, yağmur suyunu emme ve birkaç saat boyunca yavaşça bırakma yetenekleridir. Yeşil çatı sistemlerinin, aldıkları yağmur suyunun % 60-100’ünü koruduğu gösterilmiştir. Ek olarak, yeşil çatılar standart çatılara göre daha uzun ömürlüdür, çünkü ultraviyole radyasyondan ve çatı membranlarının bozulmasına neden olan aşırı sıcaklık dalgalanmalarından korunurlar. Ayrıca, yeşil çatıların inşaatı ve bakımı, çatı işletmeleri, fabrika üreticileri, peyzaj tasarımcıları ve müteahhitleri ve diğer yeşil endüstri üyeleri için çevresel yönetim sorunlarına yönelik iş fırsatları sağlamaktadır.

Yeşil Çatıların Faydaları Nelerdir?

Nüfus artışı ve kentleşmeden dolayı topraklar su geçirmez yüzeylerle değiştirilmeye devam ettikçe, yeşil alanın geri kazanılması zorunluluğu çevre kalitesini korumak için giderek daha kritik hale geliyor. Yeşil çatılar kurmak, sayısız çevresel, ekonomik ve sosyal faydalar sağlarken, kalkınmanın olumsuz etkisini azaltabilecek bir seçenektir.

  • Yağmurlar sonrası sele sebep olan akıntıyı azaltır. Yoğun şehirleşmenin olduğu yerlerde bu özelliği çok büyük artı değer katmaktadır.
  • Su kalitesini artırır. Bitkiler ve toprak gibi yapılar sayesinde yağmur suyu ve atmosfer kaynaklı kirleticileri temizler.
  • Enerjiyi korur; yalıtım görevi de gördüğü için içerde oluşan ısının kaybedilmesinin önüne geçerler.
  • Yalıtım sağladığı için, daha serin ve sıcak ortamların oluşmasına katkı sağlar.
  • Kentsel ısı adası etkisini hafifletir. Özellikle yazın beton, asfalt ve metal malzemeler yüzünden aşırı derecede ısınan ve sıcaklığı artan şehirlerde yeşil çatıların yapılması bu etkilerin kısmende azalmasına yardımcı olmaktadır.
  • Çatı kaplama membranlarının ömrünü artırır.
  • Gürültü ve hava kirliliğini azaltır.
  • Karbon salınımını azaltır ve küresel ısınma üzerine olumlu etki sağlarlar.
  • Kentsel yaşam alanlarını artırır.
  • Yağmur suyu yönetimini iyileştirebilir.
  • Yağmur hasadı sistemlerinin verimini arttırır. Hızlı yağan yağmurun tutulması ve yavaşça salınmasına yardımcı olduğu için verimlilik artışı sağlamaktadır.
  • Estetik olarak daha hoş ve sağlıklı bir ortam sağlar. Yeşillik ve çiçekler ile bezenmiş yapısı ile insanlara mutluluk ve huzur veren bir yapısı vardır.
  • Geleneksel çatılara kıyasla yatırım getirisi yüksektir.
  • Gıda yetiştirilmesine imkan sağlar.
  • Yeşil çatı sistemleri yeni iş alanı yarattığı için, ekonomiye olumlu etkisi olur.

Yeşil Çatıların Çevresel Etkileri Nelerdir?

  • Yağmur suyunu tutma, saklama ve filtreleme özelliklerine sahiptirler. Bu sayede kent merkezlerinde yağmur suyunun hızlı bir akışa geçerek kanalizasyon sistemlerine ulaşmasının önüne geçerler. Suyu yavaş ve temizlenmiş bir şekilde serbest bırakırlar.
  • Yeşil çatı bitkileri, solunum için karbondioksit kullanır ve küresel ısınma tetikleyicisi olan bu gazı atmosferden çekip alırlar.
  • Aldıkları karbondioksit yerine oksijen verirler.
  • Dıştaki bağıl nemi arttırırlar. Çevresinin sıcaklığını düşürmekte etkileri büyüktür.
  • Bitki örtüsü sayesinde başta kuşlar, kelebekler ve arılar olmak üzere bir çok canlı türüne yaşam alanı sağlarlar. Biyolojik çeşitlilik (biyoçeşitlilik) artmasında katkıları vardır.
  • Elektromanyetik dalgaları engelleyerek insan ve hayvan sağlığına büyük katkı sağlar.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ECO STEAM

  Eco Steam bir eTwinning projesidir. Projemizin amacı; öğrencilerimize gündelik hayatlarında aldıkları sıradan kararların bile çevre üzerinde ne kadar büyük etkileri olduğunu göstererek parçası olduğu ekosisteme dair farkındalıklarını geliştirmek, kaybedilen yeşil alanın geri kazandırılmasını sağlamak, yardımseverliği artırmak ve estetik açıdan daha hoş bir manzara sunarak insanların stresini azaltmak, hem doğa hem de toplum ve gelecek kuşaklar için sorumlu tercihler yapabilecek bilgilerle donatmak ve STEM etkinlikleri kullanarak öğrencilerimizde çevre bilinci oluşturmaktır. Amaçlarımız Öğrencilerimizde çevre bilincinin geliştirilmesi, Öğrencilerimizin STEM alanındaki becerilerini geliştirmek, Öğrencilerimizin içinde bulundukları doğanın farkına varmalarını sağlamak, Öğrencilerimizde geri dönüşümün önemini kavratmak, Çevre sorunlarına duyarlığı arttırmak, Öğrencilerimizin proje ortaklarıyla işbirliği becerilerini arttırmak, Öğrencilerin sosyal ve kültürel becerilerini geliştirmek....

"21-26 Mart Orman Haftası" ve "22 Nisan Dünya Günü"nü Kutladık

  Eco Steam üyesi öğrencilerimizin ortak çalışması sonucu, "21-26 Orman Haftası" ve  "22 Nisan Dünya Günü"nü işaret dili ile kutladık.  Orman Haftanız kutlu olsun. Dünya Gününüz kutlu olsun.

Dicle MTAL Kompost Yapımı

  Yemek atıkları, yapraklar, yumurta kolisi ve biraz toprak ile kompostumuzu hazırladık.

Dünya Su Günü (World Water Day)

   "1993 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından ilan edilen Dünya Su Günü her yıl kutlanmaya devam ediyor. Mart ayı içerisinde gerçekleşen Dünya Su Günü ne zaman, neden kutlanır? İşte Dünya Su Günü tarihi ve önemi..." 1993 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 22 Mart tarihini ‘Dünya Su Günü’ olarak ilan etti. Dünya Su Günü, artan su krizini, sosyal ve ekonomik kalkınmanın sürdürülebilirliğini tehdit eden bir olgu olduğunu vurgular. Her damlası değerli, her damlasında hayat var. Suyu tasarruflu kullanmak ve su kaynaklarını korumak hepimizin görevi. Su, yeryüzünde yaşamın var olmasını sağlar. Günlük hayatın ayrılmaz bir parçasıdır. Zira gün içerisinde susuzluğu gidermesinin yanı sıra çay ve kahve gibi birçok içeceğin yapımında kullanılabilir. Kimi zaman su ile bahçeler sulanabilir ya da çamaşır ve bulaşıkların yıkanması için gerekli görülür. Dolayısıyla temiz su, insan sağlığından tarıma ve enerji üretiminden doğaya kadar pek çok konuda vazgeçilmez bir kaynakt...

9 Mayıs e-Twinning Günü (9 May eTwinning Day Activities)

  9 Mayıs eTwinning gününü çeşitli etkinliklerle kutladık... eTwinning günü kapsamında öğrencilerle çeşitli etkinlikler yaptık ve panolarımıza yansıttık. Ayrıca Quizizz platformu üzerinden quiz etkinliği gerçekleştirdik.

Tohum Ekim Etkinliği (Seed Sowing Activity)

  Hazırladığımız kompostlar ile çeşitli tohumlar ektik...

WEB 2.0 ARAÇLARI

  Web 1.0 sadece okunabilen ortamlar sunar.  Web 2.0 durağan bilgi sunan ve sadece okunan web siteleri yerine metin, resim, video gibi  her türlü içeriğin kolaylıkla yüklenebildiği, paylaşabildiği, okuyanların yorumlar yazabildiği  ortamlar ve bunları sağlayan araçlardır.  KELİME BULUTLARI Tagul                                                                                            Wordle.net                                                                                   Tagxedo             ...

"Tohumları Tanıyorum" e-Book Çalışmamız ("I Know Seeds" e-Book Study)

  13 grubun ortak çalışması ile oluşturduğumuz "Tohumları Tanıyorum" e-book etkinliğine https://online.fliphtml5.com/yjhvd/ijsx/#p=1   linkinden  ulaşabilirsiniz.