Ana içeriğe atla

KOMPOST NEDİR?

 KOMPOST NEDİR? 

Kompost, organik maddelerin daha basit organik ve inorganik maddelere ayrıştırılması işlemidir. İyi bir kompost bitki besin elementi, organik madde ve yararlı organizmalar açısından zengindir. Kompostlaştırma aslında doğada her yerde yürüyen bir süreçtir ve ekosistemdeki bir besin geri dönüşümüdür. Kompost yapımı; bu doğal olayın iyi bir şekilde incelenip taklit edilmesiyle oluşan bir prosesler zinciridir. Bir başka deyişle, doğadaki süregelen bu ayrışma olayı, ideal koşulların yaratılmasıyla teşvik edilip bir anlamda hızlandırılmasıdır.

KOMPOST YAPMANIN YARARLARI NELERDİR? 

İnsan ve hayvan tüketimi amacıyla değerlendirilemeyecek gıda dahil tüm organik atıkların kompost olarak değerlendirilmesi birçok yarar sağlayacaktır. 

Kompost yapımı ile toprak düzenleyici özelliği olan ve gübre değeri de olan bir materyal elde edilir. 

Toprak pH’ını düzenler. 

Toprağın fiziksel ve kimyasal yapısını düzenler ve toprak nemini korumaya yardımcı olur. 

Topraktaki bitkiler tarafından kullanılması zor olan bitki besin maddeleri kullanılabilir hale gelir. 

Sıcak kompostlama işlemi sırasında oluşan yüksek sıcaklık hastalık yapıcı patojenler ile yabancı ot tohumlarını yok eder. 

Kimyasal gübreden yararlanma oranı en uygun koşullarda bile %50-60’lara ancak ulaşabilmektedir. Diğer bir deyişle kimyasal gübrelerin neredeyse yarısı ya toprakta fikse edilmekte ya da yıkanarak, sızarak yerüstü ve yer altı su kaynaklarına veya gaz halinde atmosfere karışmaktadır. Kimyasal gübrelerle birlikte uygulanan organik materyaller, kimyasal gübre kullanım etkinliğini arttırır.

Tarımsal üretim yapan işletmelerden çıkan atıklar ve kontrolsüz depolanmaları sonucu oluşan sızıntılar, yerüstü ve yeraltı suyu kalitesini bozmakta ve zamanla kullanılamaz duruma getirmektedir. Diğer taraftan işletmelerde depolama ve dönüştürme olanaklarının yetersizliği bu atıkların açıkta boş arazilerde kontrolsüz büyük yığınlar şeklinde bekletilmelerine bağlı olarak, kötü koku ve hoş olmayan görüntü yanında önemli çevre ve sağlık problemlerine de neden olmaktadır. Kompost yapımı, bu bakımdan işletmelerde oluşan atık sorununun çözümü, atıklar nedeniyle oluşan çevre ve sağlık problemlerinin bir ölçüde bertaraf edilmesi için oldukça yararlı bir uygulamadır. Toprağı, yerüstü suyu ve yeraltı suyu kalitesini korur. Karbon ayak izini azaltır ve çöplerden metan salınımını azaltır. Atık maliyetlerini düşürür, çöp depolama sahalarına olan ihtiyacı azaltmaya yardımcı olur. 

Kompostlar her türlü bitkisel üretimde kullanılmaktadır. 

Kompostlar, toprakta suyu muhafaza etmek için malçlama amacıyla da kullanılabilir. Malçlama yüzeyden olan su kaybını ve bitkilerin su tüketimini azaltır; ayrıca bazı bitki hastalıklarını önleyebilir.

Toprakta, zengin bitki besin maddesi içeriğine sahip humus oluşturmak üzere, organik maddeyi parçalayan yararlı bakteri ve mantar üretimini teşvik eder. 

KAÇ ÇEŞİT KOMPOSTLAMA VARDIR? 

Soğuk (yavaş) kompostlama ve sıcak kompostlama olmak üzere iki çeşit kompostlama vardır. Evde kompostlama için genelde soğuk kompostlama yapılır. İşletmeler bazında genelde sıcak kompostlama yapılır. Sıcak kompostlama da kompostun hazır hale gelme süresi biraz daha kısadır. 

NE ZAMAN KOMPOST YAPILABİLİR? 

Yılın her zamanı kompost yapılabilir. Ancak yazın sonundan kışın başına kadar geçen süre kompost yapmak için en uygun zamandır.

KOMPOST YAPILABİLECEK MADDELER 

Meyve ve sebze artıkları 

Yumurta kabukları 

Kahve telvesi ve fitreler 

Poşet çaylar 

Fındık zurufu ve kabuğu 

Karton, kağıt vs. 

Dökülmüş, kurumuş, çürümüş yapraklar, 

Dallar, diğer bitki artıkları 

Biçilmiş çim parçaları 

İç mekan bitkileri 

Sap ve saman, tahıl sapları 

Yapraklar Talaş ve Odun kıymıkları

Pamuk ve yün parçaları 

Odun külleri 

Antepfıstığı işleme atıkları 

Zeytinyağı üretim atıkları (karasu hariç) 

Çay işleme atıkları, 

Meyve suyu fabrika posaları 

Şekerpancarı baş ve yaprakları vb. materyaller 

Nelerden Kompost Yapılmaz? 

Kara ceviz ağacı yaprakları veya dalları 

Kömür ya da odun kömürü külleri 

Süt ve süt ürünleri

Hastalıklı ve böcekli bitkiler ya da bitki parçacıkları 

Sıvı yağlar, gres yağları, yağlar 

Et artıkları, balık kılçığı ve diğer artıkları ve atıkları 

Kedi köpek dışkıları veya kullanılmış kedi kumu 

Pestisitlerle muamele edilmiş bahçe üzerine dökülmüş, kurumuş, çürümüş yapraklar, bahçe üzerindeki dallar, diğer bitki artıkları 

Tohum içeren yabani bitkiler 

Plastik, cam, metal içeren maddeler 

Temizlik malzemeleri 

Çay ve kahve poşetleri 

İşlenmiş ve alüminyumlu kağıtlar 

Tıbbi atıklar 

Narenciyeler 

Gazete, dergi, kuşe kağıdı vb. 

KOMPOST YAPIMINDA YEŞİL, KAHVERENGİ MADDELER VE NEM NE ANLAMA GELİR?

En basit düzeyde kompostlama yeşil ve kahverengi maddelerin bir karışımını ve nem gerektirir. 

Yeşil maddeler; yapraklar, biçilmiş çim kalıntıları ve gıdaları hazırlarken ortaya çıkan havuç, soğan kabukları, elmanın yenilemeyen kısımları gibi meyve ve sebzelerin atık ve kalıntılarını içeren azotça zengin artık ve atıklardır. 

Kahverengi maddeler; kuru yapraklar, dallar, yontulmuş odun parçaları, kağıt, sap, çam ibreleri, ağaç kabukları (çam ağaçları kabuğu hariç) gibi karbonca zengin odunsu materyallerdir. 

Yeşil maddeler kompost için azot sağlarken, kahverengi maddeler karbon sağlar. 

Nem ise, organik maddenin parçalanmasına yardımcı olur. Mikroorganizma faaliyetinin artması için karışım, ara sıra karıştırılarak havalandırılmalı ve nemli tutulmalıdır.

DIŞ MEKANDA KOMPOST HAZIRLAMAK 

Kare uçlu kürekler ve sprey başlıklı hortumlar, çöp kutusu ya da uygun boyda bir kutu/kova tedarik edilmesi yararlı olacaktır. Düzenli karıştırma ya da kompostun çevrilmesi ve biraz su ve arasıra havalandırma kompost yapımını hızlandıracaktır.

Dış Mekanda Kompost Nasıl Yapılır? 

Kompost yığınınız ya da kompostun hazırlanacağı çöp kutusu/ kovası için nemlendirme için gerekli suyun temin edilebileceği yerin yakınında kuru ve gölgelik bir yer seçiniz. 

Kaliteli bir kompost hazırlama işlemi için, büyük parçaların ufalanmış ya da küçük parçalara ayrılmış olduğundan emin olunuz, topladığınız kahverengi ve yeşil materyalleri ekleyiniz. 

Materyal ekledikçe kuru materyalleri nemlendiriniz. 

Kompost yığınınızı oluşturduğunuzda, biçilmiş yeşil çim kalıntılarını ve yeşil atığı yığına karıştırınız ve çürümüş meyve ve sebze atığını ise kompost materyalin 25 cm derinliğine karıştırınız. 

Nemin muhafaza edilmesi için kompostun üzerine bir plastik örtü ya da nemi koruyacak başka bir materyal örtebilirsiniz. 

Kompostunuzu düzenli aralıklarla karıştırarak havalandırınız ve kontrol ediniz. 

Alttaki materyal koyu ve renkçe zengin olduğu zaman kompostunuz kullanıma hazırdır. 

Kompost oluşumu kullanılan artık ve atığın azot ve karbon içeriğine göre, 2 ay – 6 ay arası sürecektir.

Kaynak: https://www.tarimorman.gov.tr/ABDGM/Belgeler/Uluslararas%C4%B1%20Kurulu%C5%9Flar/G%C4%B1dan%C4%B1%20Koru%20Kompost.pdf


Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

ECO STEAM

  Eco Steam bir eTwinning projesidir. Projemizin amacı; öğrencilerimize gündelik hayatlarında aldıkları sıradan kararların bile çevre üzerinde ne kadar büyük etkileri olduğunu göstererek parçası olduğu ekosisteme dair farkındalıklarını geliştirmek, kaybedilen yeşil alanın geri kazandırılmasını sağlamak, yardımseverliği artırmak ve estetik açıdan daha hoş bir manzara sunarak insanların stresini azaltmak, hem doğa hem de toplum ve gelecek kuşaklar için sorumlu tercihler yapabilecek bilgilerle donatmak ve STEM etkinlikleri kullanarak öğrencilerimizde çevre bilinci oluşturmaktır. Amaçlarımız Öğrencilerimizde çevre bilincinin geliştirilmesi, Öğrencilerimizin STEM alanındaki becerilerini geliştirmek, Öğrencilerimizin içinde bulundukları doğanın farkına varmalarını sağlamak, Öğrencilerimizde geri dönüşümün önemini kavratmak, Çevre sorunlarına duyarlığı arttırmak, Öğrencilerimizin proje ortaklarıyla işbirliği becerilerini arttırmak, Öğrencilerin sosyal ve kültürel becerilerini geliştirmek. Pro

Dicle MTAL Kompost Yapımı

  Yemek atıkları, yapraklar, yumurta kolisi ve biraz toprak ile kompostumuzu hazırladık.

"21-26 Mart Orman Haftası" ve "22 Nisan Dünya Günü"nü Kutladık

  Eco Steam üyesi öğrencilerimizin ortak çalışması sonucu, "21-26 Orman Haftası" ve  "22 Nisan Dünya Günü"nü işaret dili ile kutladık.  Orman Haftanız kutlu olsun. Dünya Gününüz kutlu olsun.

Dünya Su Günü (World Water Day)

   "1993 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından ilan edilen Dünya Su Günü her yıl kutlanmaya devam ediyor. Mart ayı içerisinde gerçekleşen Dünya Su Günü ne zaman, neden kutlanır? İşte Dünya Su Günü tarihi ve önemi..." 1993 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 22 Mart tarihini ‘Dünya Su Günü’ olarak ilan etti. Dünya Su Günü, artan su krizini, sosyal ve ekonomik kalkınmanın sürdürülebilirliğini tehdit eden bir olgu olduğunu vurgular. Her damlası değerli, her damlasında hayat var. Suyu tasarruflu kullanmak ve su kaynaklarını korumak hepimizin görevi. Su, yeryüzünde yaşamın var olmasını sağlar. Günlük hayatın ayrılmaz bir parçasıdır. Zira gün içerisinde susuzluğu gidermesinin yanı sıra çay ve kahve gibi birçok içeceğin yapımında kullanılabilir. Kimi zaman su ile bahçeler sulanabilir ya da çamaşır ve bulaşıkların yıkanması için gerekli görülür. Dolayısıyla temiz su, insan sağlığından tarıma ve enerji üretiminden doğaya kadar pek çok konuda vazgeçilmez bir kaynakt

Tohum Ekim Etkinliği (Seed Sowing Activity)

  Hazırladığımız kompostlar ile çeşitli tohumlar ektik...

WEB 2.0 ARAÇLARI

  Web 1.0 sadece okunabilen ortamlar sunar.  Web 2.0 durağan bilgi sunan ve sadece okunan web siteleri yerine metin, resim, video gibi  her türlü içeriğin kolaylıkla yüklenebildiği, paylaşabildiği, okuyanların yorumlar yazabildiği  ortamlar ve bunları sağlayan araçlardır.  KELİME BULUTLARI Tagul                                                                                            Wordle.net                                                                                   Tagxedo                                                                                        Tag Crowd                                                                                   Tag Galaxy                                                                                   WordItOut                                                                                   FOTOĞRAF VE POSTER ARAÇLARI Imagechef / Pizap PhotoLab ( http://funny.pho.to/tr/ ) Wigflip                                                         

"Tohumları Tanıyorum" e-Book Çalışmamız ("I Know Seeds" e-Book Study)

  13 grubun ortak çalışması ile oluşturduğumuz "Tohumları Tanıyorum" e-book etkinliğine https://online.fliphtml5.com/yjhvd/ijsx/#p=1   linkinden  ulaşabilirsiniz.

9 Mayıs e-Twinning Günü (9 May eTwinning Day Activities)

  9 Mayıs eTwinning gününü çeşitli etkinliklerle kutladık... eTwinning günü kapsamında öğrencilerle çeşitli etkinlikler yaptık ve panolarımıza yansıttık. Ayrıca Quizizz platformu üzerinden quiz etkinliği gerçekleştirdik.